Benim memleketim Afyon da haşhaşlı hamurun adı lokudur. Her yörede farklı etiketleniyor ama tarif, lezzet aynı.Buda benim haşhaşlım..
malzemeler
2 su bardağı su (ılık olacak)
1 paket kuru maya
1 adet yumurta
2 su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (yumuşak bir hamur olacak)
haşhaş(çekilmiş olacak,miktarı yaklaşık 6 kaşık)
1 su bardağı ceviz içi
hazırlanışı
Illık suyun içine pak mayayı katın iyice karıştırın,sırayla yoğurt,1 su bardağı sıvı yağ,tuz ve şekeri de katıp tekrar karıştırın,en son unu ilave edin yumuşak bir hamur olasıya yoğurun.
Hamur mayalanırken,haşhaş, yağ ve cevizi bir kabın içinde iyice karıştırın.
Sonra mayalanmış olan hamuru 3 eşit parçaya bölün,her parçayı ellerinizi yağa batırarak aça bildiğiniz kadar açın, açtığınız hamurun içine haşhaşlı karışımdan sürün,ve tekrar açın aynı işlemi yapın,sonuncusunu da açıp haşhaşlı cevizli karışımı sürün ,ve hamurları üst üstte alın, bir bıçak yardımıyla 4 parmak genişliğinde şeritler kesin,her şeridi iki elinizle ters yöne burarak şekillendirin(sağ eli sağa sol eli sola buracaksınız)
Yağlanmış fırın tepsisine dizin ,bu malzemelerle dikdörtgen bor cam ideal.
Tepsiye dizdiğiniz hamurun üzerine yumurtayı bir kab da çok az sıvı yağla karıştırıp dökün,elinizle bir güzel sürün. Önceden ısıtılmış 150 derecede 40 dk pişirin
AFİYET OLSUN
yaptım ,tattım ve sonuç çok güzel olmuş::))))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder